Telefoon: 074 785 02 05 / 06 33 701 244 E-mail: info@sjamaanhengelo.nl

Wat is sjamanisme?

Sjamanisme is een overkoepelend begrip voor traditionele geloven, rituelen en praktijken uit diverse culturen verspreid over de hele wereld. Kenmerkend is dat een sjamaan contact heeft met andere werkelijkheden dan de werkelijkheid die we normaliter in ons dagelijks leven waarnemen. De sjamaan bestaat al sinds het begin van de mensheid. Het was al bekend in de Shang Dynastie, 1750 voor Christus. De term sjamanisme komt van het Toengoezische šaman; ša betekent weten, een sjamaan is letterlijk "iemand die weet". Het stamt af van het Sanskriet sramana (श्रमण) en komt overeen met het Chinese sha-men, wat "hij die in extase verkeert" betekent.

Sjamanisme is gebaseerd op de veronderstelling dat de zichtbare wereld met onzichtbare krachten of spirits is doordrongen die het leven van de levenden beïnvloeden. Voor sjamanisme is gespecialiseerde kennis of capaciteit vereist. Sjamanisme is meer een techniek dan een filosofie of organisatie. Het meest kenmerkende aspect van sjamanisme is dat de sjamaan direct contact maakt met de geestenwereld door daarheen te “reizen”.

Er zijn altijd mannelijke en vrouwelijke sjamanen geweest; in sommige culturen worden vrouwelijke sjamanen zelfs als krachtiger beschouwd. Zijn of haar functies zijn heel divers en liggen op verschillende vlakken: spiritueel, psychologisch, fysiek en in sommige culturen ook maatschappelijk.

Van oudsher is de sjamaan de genezer van de stam en heeft de verantwoording voor de mensen in haar stam. Hij of zij neemt een sleutelpositie in als bemiddelaar tussen de wereld der levenden en de wereld van de spirits, de geesten.

De sjamaan ziet de mens altijd in een groter geheel; ziekte en gezondheid hangen voor haar samen met zowel het lichaam als de psyche als met de natuur en met een spirituele werkelijkheid. Al deze krachten moeten met elkaar in evenwicht zijn. De sjamaan is de persoon bij uitstek om door middel van rituelen en spirituele reizen de oorzaak van de onbalans (ziekte) te achterhalen en weg te nemen en te herstellen.

Geïnteresseerd?

Je bent van harte welkom
om in een gesprek te bezien
of het voor jou ook een idee is
om een sessie te krijgen!

Weet jij al wat jouw krachtdier is?
En wat het eigenlijk voor je doet?
Neem contact op voor een sessie!

© Sjamaan in Hengelo